Živinice, mali grad u Bosni i Hercegovini, našao se u središtu pažnje svjetske javnosti nakon što je u njemu oboren svjetski rekord za najveći ćevap na svijetu. Ovaj nevjerovatan podvig postigla je čevabdžinica “Imerija”, koja je uspjela napraviti ćevap sačinjen od čak 2499 pojedinačnih ćevapa.
Pripreme za obaranje ovog rekorda trajale su mjesecima, a sve je kulminiralo spektakularnim događajem koji je privukao pažnju lokalnih stanovnika, medija i ljubitelja ćevapa iz cijele regije. Vlasnik čevabdžinice “Imerija”, Suad Trumić, izjavio je da je ovaj poduhvat rezultat timskog rada i velike posvećenosti cijelog osoblja.
“Željeli smo pokazati da su naši ćevapi najbolji ne samo u BiH, već i u svijetu. Ovo je bio veliki izazov, ali smo uz puno truda i podrške uspjeli ostvariti naš cilj,” rekao je Suad.
Sam proces pravljenja ovako velikog ćevapa zahtijevao je poseban pristup i preciznu organizaciju. Ukupno je korišteno preko 200 kilograma mesa, a ćevapi su pažljivo slagani kako bi formirali jedan veliki ćevap. Tim kuhara i pomoćnog osoblja radio je neprekidno više od 24 sata kako bi sve bilo savršeno.
Ćevap je potom pečen na specijalno dizajniranoj roštiljskoj površini koja je mogla izdržati toliku količinu mesa. Samo pečenje trajalo je nekoliko sati, a rezultat je bio zapanjujući – savršeno pečen, sočan i mirisan ćevap koji je odmah izazvao oduševljenje prisutnih.
Obaranje svjetskog rekorda u Živinicama dodatno je populariziralo ćevap kao tradicionalno jelo Bosne i Hercegovine, te privuklo turiste i gurmane koji žele okusiti najbolji ćevap na svijetu.
Budući planovi
Vlasnik čevabdžinice, Suad Trumić, najavio je da će nastaviti promovirati Bosanskohercegovačku kuhinju kroz razne manifestacije i događaje. “Ovo je samo početak. Želimo da ćevap postane simbol naše zemlje i da ga ljudi širom svijeta prepoznaju kao vrhunski kulinarski užitak,” izjavio je Trumic.
Čevabdžinica “Imerija” sada planira organizirati slične događaje i u drugim gradovima BiH, kako bi što više ljudi moglo uživati u njihovim specijalitetima.
Obaranje svjetskog rekorda za najveći ćevap na svijetu u Živinicama je dokaz da je strast prema kulinarstvu i posvećenost kvaliteti neophodna za postizanje velikih stvari. Čevabdžinica “Imerija” pokazala je da se trud i ljubav prema poslu uvijek isplate, te je na najbolji način predstavila Bosnu i Hercegovinu na svjetskoj sceni.